Διεξαγωγή βιολογικών μελετών/δοκιμών
Νομοθεσία, Πρότυπα, ΤΔΛ
Οι δοκιμές διεξάγονται σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, τα διεθνή πρότυπα και τις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (ΤΔΛ) της AgriScienceGEO.
Σχέδιο Μελέτης/Πρωτόκολλο Πειραματισμού
Πριν από την έναρξη των δοκιμών, προετοιμάζεται ένα Σχέδιο Μελέτης/Πρωτόκολλο Πειραματισμού όπου ορίζονται οι στόχοι της μελέτης και λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρηματοδότη και την πειραματική μονάδα, το υπό-δοκιμή προϊόν, τον πειραματικό σχεδιασμό, τον οργανισμό στόχο, την καλλιέργεια, τα υλικά και τις μεθόδους, τις μεταχειρίσεις, τις δόσεις, την εφαρμογή των προϊόντων, τις μετρήσεις, παρατηρήσεις και δειγματοληψίες, τις καταγραφές και τα αρχεία που πρέπει να διατηρηθούν.
Επιλογή περιοχής δοκιμών και πειραματικού σχεδίου
Η τοποθεσία του κάθε αγρού επιλέγεται έτσι ώστε να είναι η καταλληλότερη για το πειραματικό σύστημα που ζητά ο πελάτης. Η διάταξη των πειραματικών τεμαχίων γίνεται σύμφωνα με το πειραματικό σχέδιο. Τα πειραματικά τεμάχια επισημαίνονται με υλικά σήμανσης και ετικέτες ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα.
Εφαρμογή ελεγχόμενων στοιχείων/προϊόντων δοκιμής
Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας τον καταλληλότερο εξοπλισμό για την προσομοίωση των μεθόδων εφαρμογής που χρησιμοποιούνται στη γεωργική πρακτική. Ο εξοπλισμός μας βαθμονομείται πριν από κάθε εφαρμογή. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και την προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι μέθοδοι εφαρμογής μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ψεκασμό (φυλλώματος, εδάφους), εφαρμογή κοκκωδών σκευασμάτων, πελετοποίηση/επικάλυψη σπόρων, στάγδην άρδευση, εφαρμογή με διαβροχή/εμβάπτιση, επίπαση, έγχυση, εμβάπτιση, δόλωμα και υποκαπνισμό.
Αξιολογήσεις
Οι αξιολογήσεις των αγρονομικών παραμέτρων και των συνθηκών του πειραματικού συστήματος πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, χρησιμοποιώντας σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό και σύμφωνα με διεθνείς μεθόδους και τεχνικές.
Δειγματοληψία, αποθήκευση και αποστολή δοκιμίων στο αναλυτικό εργαστήριο
Η δειγματοληψία αγαθών για τη δημιουργία δοκιμίων είναι μια κρίσιμη φάση των επιτόπιων δοκιμών ΟΕΠ προκειμένου να παρέχονται αξιόπιστα αποτελέσματα υπολειμμάτων σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζονται στο σχέδιο μελέτης. Τα παραγόμενα δοκίμια πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά του πειραματικού τεμαχίου όπου έγινε η εφαρμογή. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα δοκίμια να μην επιμολυνθούν κατά τη συλλογή και το χειρισμό. Τα δοκίμια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας το συντομότερο δυνατό και φυλάσσονται στους καταψύκτες μας σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης μέχρι την αποστολή στο αναλυτικό εργαστήριο.
Συγκομιδή και επεξεργασία
Συγκομιστική μηχανή πειραματικών τεμαχίων (μίνι Θεριζοαλωνιστική) |
Η συγκομιδή των καλλιεργειών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, ρύζι) για αξιολόγηση της απόδοσης και ποιοτική ανάλυση πραγματοποιείται με την θεριζοαλωνιστική μηχανή μικροτεμαχίων που διαθέτουμε. Άλλες καλλιέργειες συγκομίζονται χειρωνακτικά (καρποί δέντρων, λαχανικά) ή με χρήση άλλου εξειδικευμένου εξοπλισμού. Ο διαχωρισμός σπόρων στον αραβόσιτο και ο διαχωρισμός σπόρων/ίνας στο βαμβάκι γίνεται με ειδικά μηχανήματα (εργαστηριακός αλωνιστής καλαμποκιού, εργαστηριακή μηχανή εκκόκκισης βαμβακιού).
Καταγραφές
Τα ακατέργαστα πειραματικά δεδομένα καταγράφονται στα Ημερολόγια Αγρού ή σε ηλεκτρονικές συσκευές καταχώρησης δεδομένων. Τα πρωτογενή δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές ΟΠΠΑ εισάγονται και αναλύονται στατιστικά σε ειδικό λογισμικό.
Τελική Έκθεση αποτελεσμάτων
Η Τελική Έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, το προσωπικό που συμμετείχε, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, τα πειραματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα μιας μελέτης ή μιας βιολογικής δοκιμής.